Hvorfor lukter vannet råtne egg?

november 16, 2017
egg-banner-image

Hvis vannet ditt lukter råtne egg, skyldes dette ofte at nivåene av svovelbakterier og hydrogensulfidgass som finnes i bygningens vannforsyning. Hvis du kun opplever denne lukten når du bruker varmt vann, kan det skyldes en kjemisk reaksjon som skjer inne i varmtvannsberederen og ikke et problem i ledningsnettet.

Av Océane Bidault

Du blir gjerne overrasket over at en rekke forbindelser finnes i drikkevannet i Norge. For mange kan det være et vanlig problem at vannet i springen lukter rart, spesielt hvis vannet kommer fra en brønn eller kilde med stillestående vann.

Kjappe fakta:

  • Det har blitt funnet en rekke forbindelser i drikkevannet i Norge.
  • Hvis vannet i springen lukter råtne egg, skyldes det antakeligvis hydrogensulfidgass.
  • Selv om det i de fleste tilfeller er fullstendig trygt å drikke, kan vann som lukter råtne egg være et tegn på farlig vannforurensing.
  • Det finnes flere måter å finne årsaken til og løse problemet.

Potensielle problemer med hydrogensulfid

Hydrogensulfid i ledningsnettet kan ødelegge rør siden det reagerer med mange forskjellige typer metall og kan også føre til svarte flekker på sølvtøy, vannkraner og vasker. I de fleste tilfeller er drikkevann med en sterk lukt av råtne egg, selv om det er særdeles ubehagelig, ufarlig å drikke. Likevel er det slik at i noen tilfeller så kan lukten skyldes kloakk eller annen forurensing i bygningens vannforsyning, noe som kan skape helseproblemer.

Hvorfor lukter vannet råtne egg?

Hvis vannet ditt lukter råtne egg, skyldes dette ofte at nivåene av svovelbakterier og hydrogensulfidgass som finnes i bygningens vannforsyning. Hvis du kun opplever denne lukten når du bruker varmt vann, kan det skyldes en kjemisk reaksjon som skjer inne i varmtvannsberederen og ikke et problem i ledningsnettet.

Hvordan kan du fjerne lukten av råtne egg fra vannet

Hvis du merker at vannet begynner å lukte er det alltid viktig å finne årsaken til problemet ved å sjekke vannkranene dine og bygningens vannforsyning.

  • Hvis det kun lukter når du bruker varmt vann, er problemet mest sannsynlig i varmtvannsberederen din. Da kan det være lurt å ta kontakt med en rørlegger for å få hjelp med problemet.
  • Hvis lukten kommer fra både det varme og det kalde vannet, men kun fra vann som har blitt behandlet med en vannmykner og ikke fra ubehandlet vann er problemet sannsynligvis svovelbakterier i vannmykneren. Da kan det ofte hjelpe å bytte ut vannmykneren.
  • Hvis det kommer en sterk lukt både fra varmt og kaldt vann med en gang du åpner kranen, men minker eller forsvinner dersom vannet får renne, eller at lukten varierer over tid tyder det på opphopning av svovelbakterier i brønnen eller ledningsnettet. Dette kan også være et tegn på et mer alvorlig problem.
  • Hvis den sterke lukten kommer med en gang du skrur på det varme og kalde vannet, er problemet antakeligvis hydrogensulfid i grunnvannet. Dette kan også tyde på at det er et mer alvorlig problem i vannforsyningen.

Hvis du er bekymret for hva som er i vannet kan du kjøpe testsett som sjekker nivået av hydrogensulfid, sulfat, svovelbakterier og jernbakterier.

Bedre drikkevann

Et av de bedre alternativene til å drikke vann rett fra springen er å bruke et vannfilter som fjerner uønsket forurensing. Vi i Culligan jobber for å levere friskt og rent vann til alle husholdninger og kontor med våre vannkjølere med vår Firewall™ filtrering som fjerner 99,9999% av bakterier som finnes i drikkevannet. Se her for mer informasjon om våre vanndispensere.

Les mer om vann