Hvorfor er vannet brunt?

september 26, 2017
blog-hero-7-brunt-vann

Har vannet i springen vært brunt i det siste? Det kan være fordi det har kommet mer mineraler, rustpartikler eller andre avsetninger i vannrørene som forsyner huset ditt med drikkevann. Mange av oss har opplevd dette og selv om det kan være ubehagelig og kan ødelegge klær og inventar, er det ikke et stort helseproblem. Til tross for dette, anbefaler vi ikke å drikke brunt vann siden det gjerne har en vond smak.

Av H. Nilsen

Kjappe fakta:

  • Når rørene ruster over tid, flasser materialene av og kan ende opp i vannforsyningen din og gi vannet en oransjebrun (jernrør) eller til og med svart (blyrør) farge.
  • Sammen med varmt vann, kan enkelte elementer av svoveldioksid bli brune.

Rent vann er viktig

Ferskt drikkevann er svært viktig. Vi stoler på at det offentlige vannverket behandler og leverer rent vann til våre hjem, skoler og kontorbygninger. Å drikke rent vann og holde seg hydrert hjelper med å fjerne avfallsstoffer fra kroppen, bidrar til flere av kroppens funksjoner og kan påvirke humøret på en positiv måte.

Hva bør jeg gjøre hvis jeg ser at vannet er brunt?

Dersom du opplever å få brunt vann i springen, er det i de fleste tilfeller tilstrekkelig å la vannet renne i noen timer for å bli kvitt den brune misfargingen. Brunt vann i springen er ikke farlig, men kan oppleves som ubehagelig.

Dersom vannet fortsatt er brunt etter et døgn og naboene dine har det samme problemet, bør du ta kontakt med kommunen siden det antakeligvis ikke kun er du som opplever dette problemet. Den lokale vannetaten kan inspisere rørene og finne årsaken til at vannet er brunt. Du kan også spørre om de overvåker vannet med tanke på andre forurensningskilder. Andre forurensningskilder representerer ikke nødvendigvis et helseproblem, men kan påvirke vannets utseende, lukt og smak.

La vannet renne i springen for å finne ut om misfargingen kommer fra varmt eller kaldt vann. Hvis det er fra det varme vannet, kan det hende varmtvannsberederen må skylles eller byttes ut. Ta kontakt med en godkjent rørlegger eller den lokale vannetaten for videre undersøkelser.

Lese mer om vann?