Hvorfor lukter vannet svovel?

september 26, 2017
blog-hero-Svovel

Det er ikke uvanlig å oppleve at vannet lukter litt rart, spesielt hvis vannkilden er en brønn eller en annen kilde til stillestående vann. Vann som lukter sterkt av svovel eller råtne egg, skyldes vanligvis tilstedeværelsen av «svovelbakterier» eller hydrogensulfid. Selv om det ikke nødvendigvis er farlig hvis vannet lukter svovel, kan det likevel indikere en høy konsentrasjon av forurensning eller kjemikalier. Det er viktig å identifisere kilden til stanken for å sikre trygt og rent drikkevann.

Av Océane Bidault

Kjappe fakta:

  • Svovelbakterier produserer hydrogensulfid gjennom nedbryting av organisk materiale, noes om gir en svovelaktig lukt
  • Disse reaksjonene skjer oftere i varmtvannsberederen og derfor er det ofte varmt vann som lukter av svovel
  • Svovelbakterier finnes naturlig i grunnvannet og representerer ikke en helserisiko for deg

Hvorfor lukter vannet svovel?

Hvis vannet ditt har en sterk svovellukt eller lukter som råtne egg, er det sannsynligvis forårsaket av “svovelbakterier” eller hydrogensulfid. Svovelbakterier trives i oksygenfattige miljø som dype brønner eller vannrør og lever av å bryte ned organisk materiale, noes om produserer hydrogensulfidgass som blir fanget i vannforsyningen.

Hvis det kun lukter svovel når du bruker varmt vann, kan det hende varmtvannsberederen er årsaken. Reaksjoner mellom en magnesiumstang og aluminium i varmtvannsberederen danner hydrogensulfidgass som gjør at vannet lukter sterkere når du bruker varmt vann.

Hva bør du gjøre?

Det er viktig at vannkildene sjekkes regelmessig slik at kjemikalie- og bakterienivåene i vannet er slik at det er trygt å bruke vannet. Etter at kilden til hydrogensulfid eller svovelbakterier er lokalisert, kan det være lurt å sjekke om det finnes måter å ventilere ut gassen før den når springen. I tilfeller der det er noe galt med varmtvannsberederen, er det best å ta kontakt med en rørlegger som enten kan skifte ut magnesiumanoden eller skylle gjennom tanken med en klorløsning.

I tillegg kan du installere et vannfiltersystem i huset ditt, spesielt dersom vannkilden din er stillestående vann, slik at du kan fjerne urenheter som svovelbakterier.

Bedre drikkevann

Heldigvis trenger ikke nødvendigvis drikkevann som lukter svovel bety at du ikke lenger kan nyte kaldt og rent drikkevann. Et av de bedre alternativene til å drikke vann rett fra spingen er å bruke vannfilter som fjerner skadelig forurensing. Vi i Culligan jobber for å levere friskt, rent vann til alle kontor. Våre vannkjølere med Firewall™ filtrering fjerner 99,9999% av bakterier funnet i drikkevannet. Se her for mer informasjon om våre produkter eller for å et pristilbud på en vannkjøler.

Les mer om vann