Hvorfor er vannet grumsete?

september 26, 2017
blog-hero-grumsete-vann

Ingen ting er som å drikke et glass med friskt kaldt vann. Men hva om vannet som kommer ut av kranen og opp i glasset ditt er grumsete? Det første du bør gjøre er å sette glasset til side og se om boblene stiger til overflaten og vannet blir klart. “Grumsete” drikkevann, også kalt melkefarget eller hvitt vann er som oftest forårsaket av luft eller en opphopning av partikler i vannrørene. Det er viktig å understreke at “grumsete” vann fra kranen er helt trygt å drikke.

Av Océane Bidault

Kjappe fakta:

  • Luft samler seg i rørene og utsettes for trykk som gjør at det blander seg med vannet og gir en kullsyreeffekt når det tappes i glasset.
  • Alt vann inneholder noe luft, men vann under trykk inneholder med luft som igjen bidrar til å gjøre vannet “grumsete”.

Så, hvorfor er drikkevannet mitt “grumsete”?

Grumsete drikkevann er ofte er forbigående problem. Drikkevannet vårt kommer inn i husene våre via den lokale vannforsyningen, og skader på dette kan det av og til oppstå skader på, enten direkte skade eller ved slitasje. Dette kan føre til at det kommer luft inn i systemet. Denne luften blir fanget i rørene og danner mange små mikrobobler i vannet som får det til å se grumsete ut.

Er det trygt å drikke eller bruke grumsete vann?

Ikke vær bekymret om du ikke umiddelbart kan kontakte en rørlegger eller noen i kommunen om vannet ditt siden det er trygt å drikke, ikke medfører noen helseproblemer og bør klarne opp. Bading, bruk og vasking med vannet er trygt og medfører heller ingen risiko.

Hvordan kan jeg fikse dette?

Hvis du merker at vannet ditt ser litt grumsete, melkefarget eller til og med hvitt, la det stå i noen minutter og se etter luftbobler.

Luftbobler som stiger opp, betyr at luft har samlet seg i rørene dine må det skylles ut. La vannet renne for å skylle ut det grumsete vannet og fyll et nytt glass med vann for å se om du har klart å skylle ut all luften.

Luftbobler som siger ned, kan bety at vannet ditt er forurenset med små partikler som steiner, sand eller rusk. Da kan det hende du må kontakte en rørlegger for å fikse problemet ditt.

Hvis du fortsatt kan se at vannet er grumsete når du lar kaldt vann renne i springen og det har gått over 24 timer og vannet fortsatt er hvitt, grumsete eller melkefarget bør du kontakte det lokale vannverket for å få dem til å se på problemet og om det er lekkasjer på rørene. Med en gang lekkasjen har blitt fikset, bør boblene forsvinne.

Lese mer om vann?