Hvorfor er vannet gult?

september 25, 2017
yellow-banner1

Gulfarge i vannet er som oftest på grunn av små mengder rust. Det høres verre ut enn det er. Det er faktisk en hel mengde småpartikler av jern og oksygen i vannforsyningen vår og når disse blandes blir resultatet ofte en viss gulfarging av vannet ditt.

Av Océane Bidault

Kjappe fakta:

  • Rust kan sette seg i vannrørene og gjøre at jern i vannet blir gult.
  • Selv om det ikke er veldig tiltalende, er det ikke nødvendigvis farlig eller en helserisiko forbundet ved å drikke vann med innhold av jern.

Så, hvorfor er vannet i springen gult?

Rødt, oransje og gul er alle farger assosiert med rust i vannforsyningen og helseproblemer forårsaket av dette er svært sjeldne. Fargene indikerer forskjellig type rust funnet i rørene i bygninger. Oksidering kan også bli fraktet inn i bygget fra eksterne kilder og ligge i røret til du åpner kranen. I byer spyles vannrør med jevne mellomrom for å vaske ut eventuelle avsetninger i rørene. Hvis misfarging oppstår på kranen eller i vasken din, ikke bruk klor for å vaske. Klor kan gjøre at misfargingen setter seg i vasken og blir et permanent problem.

Det er imidlertid en stor bekymring forbundet med å drikke gulfarget vann. Det virkelige problemet oppstår når disse avsetningene binder seg til innerveggene av rørene. Det kan gjøre at rørene går i oppløsning og at feil og lekkasjer oppstår. Når vann med trykk blir stående, kan rørene sprekke og lekkasjer kan oppstå I byggets rørsystem.

Er det trygt å drikke gulfarget vann fra springen?

Hvitt, grumset eller “melkefarget” vann er helt trygt å drikke og er ikke farlig å bruke.

Hvordan kan jeg fikse dette?

1. Finn kilden

Hvis den offentlige vannforsyningen er årsaken til problemet er det å installere et filter alt du kan gjøre. Hvis årsaken er lokal, kan du tilkalle en rørlegger for å finne ut hvor mye det vil koste og hvilke metoder som kan brukes for å fjerne eller erstatte rørene som har skader.

2. Behandle de forskjellige typene rust

De fleste jernholdige forurensingene i vannet kan behandles med filter i rørene dine. De oppstår ofte som store flak og kan bli fjernet fra vannet ditt ved hjelp av filter. En åpning på 2 mikron er anbefalt for dette og kan brukes til å filtrere mange tusen liter. Jernforurensing er vanskelig å forebygge siden de kan komme fra flere kilder og hver av dem har en egen anbefalt behandling avhengig av lokale forhold. Behandling av vannet med ionisk ladning kan hjelpe til med å skille jernet og andre mineraler som kalsium og magnesium fra vannet ved å lade vannet med et elektrisk felt som gjør at mineralene binder seg og fjernes fra vannet.

3. Vedlikehold

Rengjøring og utskifting av filter er vanligvis det som hjelper mest for å holde vannet ditt rent og trygt. Følg retningslinjene fra leverandøren og få rørene dine inspisert av en rørlegger med noen års mellomrom.

Les mer om vann