Hvorfor smaker vannet metall?

november 16, 2017
metal-lg

Har du noen gang drukket vann som har en lett smak av metall? Hus eller kontorbygninger med gamle jernrør kan være årsaken til at vannet smaker metall. Med en rekke forskjellige forurensinger funnet i drikkevannet i Norge, er det viktig å fastslå årsaken til hvorfor drikkevannet ditt har en rar ettersmak slik at du kan løse problemet slik at du kan nyte friskt og rent vann.

Av Océane Bidault

Kjappe fakta:

  • Hvis springvannet ditt smaker metall, skyldes det antakeligvis enten av lave pH verdier eller en høy konsentrasjon av spormineraler i drikkevannsforsyningen, muligens på grunn av rustne offentlige eller private vannrør.
  • Selv om vannet i de fleste tilfeller er trygt å drikke, er det viktig å få testet drikkevannet for å utelukke at giftige stoff som bly ikke er årsaken til smaken.
  • I tillegg til metaller som sink, jern, mangan og kobber som alle kan gi vann metallsmak er det funnet en rekke forskjellige forurensinger i vannforsyningen i Norge.

Hva skyldes smaken?

Det kan være mange grunner til hvorfor vannet ditt har en metallsmak. Den mest sannsynlige årsaken er tilstedeværelsen av metal. Spormetall som jern, mangan, sink og kobber er alle vanlige kilder til forurensing som kan gi drikkevannet ditt en uønsket metallsmak. Eldre rustne offentlige vannrør eller gamle vannrør i hus, spesielt jernrør kan også være en vanlig kilde til metall i vannet. Vanligvis har vannrør laget av messing, kobber og galvanisert stål ha en levetid på levetid på 25-75år. Hvis vannrørene dine er fra tidlig på 1900-tallet, bør du gjerne sjekke om de er laget av bly for å forsikre deg om at ikke vannet er blyforurenset. Hvis du får vann fra en brønn, er antakeligvis årsaken mer sannsynlig innsig av jern fra eller rust.

En annen grunn til at vannet ditt har en metallsmak kan skyldes lave pH-verdier (potesiell Hydrogen). Disse nivåene indikerer surheten eller alkaliteten til en løsning. Vann med lav pH-verdi refereres til som “mykt vann” og kan gi vannet en sur eller syreaktig smak som minner om metall. pH-verdier varierer og kan påvirkes av mange forskjellige faktorer. En pH-verdi under 7 vil gi en surere smak på vannet, det vanligste er verdier mellom 6.5 til 8.5. Du kan teste ditt eget drikkevann med et enkelt testsett, dette kan får du kjøpt over disk.

Hva bør du gjøre?

Å bestemme om metallsmaken er skadelig avhenger av hva som er kilden. For eksempel har jern og sink vanligvis lite eller ingen bivirkninger. Dersom vannet ditt er forurenset av bly og ikke jern, kan det derimot by være skadelig for deg selv, familien din og/eller dine kollegaer.

Hvis vannet ditt smaker metall, er det lurt å få det testet for å finne ut hvilke mineraler som er årsaken til problemet. Du kan ta kontakt med din lokale vannetat for å få drikkevannet ditt testet. I noen tilfeller kan vann med metallsmak bare komme fra noen av kranene i huset eller på kontoret. Hvis dette er tilfellet, finn ut hvilke og ta kontakt med en rørlegger.

Bly i drikkevann kommer vanligvis fra rør i forbindelse med loddetinn, som ble forbudt i 1986 på grunn av skadelige bivirkninger. Mange drikkevannsrør er gamle og dersom du bor eller jobber i en gammel bygning, sørg for at du vet at alle blyrør har blitt skiftet ut. Blyrør var vanlig tidlig på 1900-tallet, så hvis du jobber eller bor i en gammel bygning kan det være en god ide å få sjekket alle rør.

Bedre drikkevann

Vann som har metallsmak trenger ikke bety slutten på forfriskende drikkevann. Et av de beste alternativene til å drikke rett fra springen er å bruke et vannfilter som fjerner skadelig forurensing. Vi i Culligan jobber for å levere friskt og rent vann til alle arbeidsplasser med våre vannkjølere med UV filtrering som fjerner 99,9999% av bakterier som finnes i drikkevannet.

Les mer om vann