Hvordan fjerne kalk i vannet

august 31, 2018
blog-hero-7kalk

Å installere en vannmykner til vannforsyningen er den beste måten å fjerne kalk fra drikkevann på. Du kan også investere i en mugge med kalkfilter som effektivt filtrerer ut uønskede partikler og fjerner smaken fra vannet. For bedrifter er det ideelt å installere en vanndispenser med kalkfilter for å sikre ren og god smak på vannet som tilbys.

Av Océane Bidault

Om kalk i drikkevann

Kalk i vannet kan være et mareritt og har et dårlig rykte. Er dette riktig? Er kalk skadelig for oss? Kan kalken enkelt fjernes fra vannet?

Enkle fakta om kalk i vannet

  • Kalk kan ha en nytteverdi siden det kan bidra til vårt daglige inntak av kalsium.
  • Drikkevannets hardhet reguleres av Drikkevannsforskriften.

Hvorfor er det kalk i vannet?

I motsetning til det folk flest tror, har kalk i vannet ingenting med tilstanden til rørene eller effektiviteten av vannverkets behandling.

Kalk er en naturlig forbindelse sammensatt av kalsium og magnesium , ogkonsentrasjonen avhenger av vannets hardhet. Hvor hardt vannet er avhengig av nivået på mineralene i vannet, som igjen avhenger av hvilke bergarter vannet er i kontakt med fra kilde til springen. Det betyr at hvis kalk kan finnes i drikkevann, kan det også finnes i mineralvann.

Er kalk helseskadelig?

Selv om kalk i vannet ikke alltid ser appetittlig ut eller smaker godt, er det ikke direkte helseskadelig. Snarere tvert imot, det kan ha en positiv effekt siden det bidrar til vårt daglige kalsiuminntak.

Drikkevannet i Norge reguleres av drikkevannsforskriften.

Selv om det ikke er helseskadelig, kan kalk være aggressivt mot huden og forårsake kløe og tørrhet for sensitiv hud. Hardt vann kan også svekke hår eller få det til å bli slapt.

Tips for enkel fjerning av kalk i drikkevann?

Det finnes mange grunner til at du kan ønske å fjerne kalk fra vannet. Hvis du bor i et område med hardt vann, kan kalk fort bli et problem på kjøkkenet eller på badet. Når kalken varmes opp, kan det ofte oppstå avleiringer, hvite striper i rør, glass og husholdningsartikler hvor man bruker varmt vann som vaskemaskiner, kaffetraktere og oppvaskmaskiner. Avleiringene som dekker varmeelementene kan føre til at maskinene blir mindre effektive. Dette kan så føre til overforbruk av energi når disse varmes opp til ønsket temperatur, noe som igjen fører til økt sjanse for at maskinene går i stykker.

Det finnes flere muligheter for å fjerne kalk fra drikkevannet.

  • Installer en vannmykner til vannforsyningen: vannmykneren er det eneste systemet for husholdninger som fjerner kalk fra drikkevannet for alle bruksområder. Installert ved inntaket, vil drikkevannet ikke lenger være hardt når du drikker det eller når det brukes i vaskemaskinen.
  • Invester i en mugge med kalkfilter: hvis du kun bekymrer deg for smaken eller kalkpartikler i vannet, kan en mugge med kalkfilter til vann løse dette problemet uten at du må ty til dyrere og mindre miljøvennlige løsninger som drikkevann fra flasker.
  • Installer en vanndispenser med kalkfilter: installasjon av en vanndispenser med filter på jobben kan være en ideell løsning siden det garanterer godt drikkevann samtidig som du sparer penger sammenlignet med å kjøpe vann på flaske.

Du kan finne ut mer om hardheten på drikkevannet ditt ved å kontakte kommunen eller finne oversikter over vannkvaliteten i ditt nærområde hos mattilsynet.

Les mer om vann