Hvorfor lukter vannet kloakk?

november 16, 2017
blog-hero-7lukt

Det er ingen ting som er verre en dårlig lukt fra drikkevannet og det er enda verre dersom lukten som kommer ut av springen er kloakklukt. Kloakklukten du opplever, som gjerne kan minne om jord eller råtne egg, kan skyldes flere forskjellige faktorer som inkluderer, men ikke begrenser seg til, gass i avløpet dannet av bakterier fra mat og avfall eller et problem med varmtvannsberederen.

Av Océane Bidault

Kjappe fakta:

  • Kloakklukten skyldes antakeligvis bakterier i avløpet som avgir gasser når du skrur på springen.
  • Hydrogensulfid er mest sannsynlige årsaken til dette problemet. Det er en vanlig forekommende bakterie som oppstår i varmtvannsberederen når den kjøres på lave temperaturer eller er skrudd av i perioder.
  • Hydrogensulfid kan oppdages ved så lav konsentrasjon som 0,5 PPM. Ved 1 PPM lukter det mugg og ved 1-2 PPM lukter det råtne egg.

Hvorfor lukter vannet kloakk?

En av årsakene til at vannet lukter kloakk på grunn av bakterier som kommer fra mat, såpe eller andre ting som fester seg i avløpet. Denne bakterien danner en tung gass som legger seg i avløpet som presses opp når man skrur på vannet slik at det virker som om det faktisk er vannet som lukter.

I noen tilfeller kjenner man bare lukten når man bruker varmt vann. Hvis dette er tilfellet, skyldes det antakeligvis bakterievekst i varmtvannsberederen. Dette kan skje hvis temperaturen i varmtvannsberederen er for lav eller hvis den er skrudd av i lange perioder, som for eksempel når du er på ferie. Heldigvis er denne bakterien i varmtvannsberederen ikke skadelig, men den må fjernes for at du skal bli kvitt lukten fra vannet.

Denne kloakklukten kan også skyldes hydrogensulfid. Denne gassen kan være giftig, men mest sannsynlig vil man merke lukten før den når et giftig nivå. Mennesker kan oppdage hydrogensulfid på så lav konsentrasjon som 0,5 deler per million (PPM). Alt under 1 PPM har en muggen lukt og nivåer mellom 1-2 PPM lukter råtne egg.

Hva bør du gjøre?

For å fastslå om lukten kommer fra rørene eller vannet kan du fylle et glass med vann og gå vekk fra vasken før du lukter på det. Hvis det ikke lukter, er årsaken mest sannsynligvis rør og avløp. Hvis det er en bakterie i avløpet, må du desinfisere vasken og avløpet med såpe og kost for å rengjøre avløpet.

Hvis det er varmtvannsberederen som er problemet, kan du prøve å skru opp temperaturen på varmtvannsberederen i et døgn før du skyller ut alt det varme vannet for å kvitte deg med bakterien. Vær forsiktig så du ikke brenner deg dersom du skrur opp temperaturen på varmtvannsberederen.

Hvis du bruker en brønn som vannkilde, kan hydrogensulfid oppstå her. Hvis dette er tilfellet kan du få testet vannet ditt hos din kommunen.

Drikk renere vann

Hvis drikkevannet lukter kloakk og det skyldes hydrogensuIfid, er det stor sannsynlighet for at vannet vil lukte frem til årsaken er funnet og fjernet. Problemet er ikke i vannet selv, men heller i rør og vannkilde. Hvis du er bekymret for at annen forurensing skal komme inn i drikkevannet, kan du vurdere å skaffe deg en vannkjøler med filter. Vi i Culligan jobber for å levere friskt og rent vann til alle arbeidsplasser med våre vannkjølere med UV filtrering som fjerner 99,9999% av bakterier som finnes i drikkevannet.

Ønsker du å lese mer om vann?