Har du noen gang prøvd vann med lavendelblomster og blåbær? Eller kanskje grapefrukt og rosmarin? Du bør prøve å lage din egen smakstilsette, bærekraftige vannvariant.
Av Rita Tvede Bartolomei
Hvis du ønsker å få i deg mer væske og holde deg godt hydrert, er det en god idé å smakstilsette vannet ditt. I teknisk språk kalles dette for «infusjon,» og det kan gjøres med både frukt, grønnsaker og urter.
Mer miljøvennlig enn flaskevann
Nordmenn drikker mer og mer flaskevann – en trend som startet allerede i 2007, men som ikke er bærekraftig for miljøet. Med ditt eget springvann, friske ingredienser og en vannkanne, kan du enkelt lage spennende vannvarianter selv.
Smakstilsatt flaskevann har økt i popularitet de siste årene, men det er fullt mulig å smaksette vannet selv med friske ingredienser du har i hagen eller kjøleskapet.
Utallige kombinasjoner
Det er kun fantasien som setter grenser – prøv deg frem for å finne kombinasjonene som passer din smak best.
Et godt tips er å gni urtene mellom hendene eller klemme frukten og bærene litt før du legger dem i vannet, for å frigjøre smakene bedre. Logisk nok vil vannet smake sterkere jo lengre frukten eller grønnsakene ligger i, og smakstilsatt vann holder seg godt i kjøleskapet i tre til fire dager.
Du kan bruke spiselige blomster, krydder og urter i vannet (vaniljestang, kardemomme, kanelstang, mynte, sitronmelisse), samt bær, frukt og grønnsaker (agurk, gulrot, sitron, grapefrukt, ananas, vannmelon). Kokosvann kan også brukes i mange av kombinasjonene.
Smakstilsett isbitene
Hvis du vil smaksette vannet mer indirekte, kan du lage smakstilsatte isbiter ved å fryse inn biter av sitron, mynte, druer, hele bær eller små melonballer. Du kan også fryse hele druer og legge dem rett i glasset.
Prøv en søramerikansk vri
Du kan også ta smakstilsatt vann til et nytt nivå ved å bruke en stavmikser eller blender. Hva med å lage en «Agua fresca»? Denne drikken stammer fra Mexico og Sør-Amerika, og er perfekt for varme sommerdager.
En variant av agua fresca kan lages med en moden cantaloupe-melon, mynte, honning og kullsyreholdig vann som hovedingredienser.
Det er også mulig å lage agua fresca med kiwi, agurk og vanlig vann. «Agua fresca» betyr «friskt vann» på spansk, og disse alkoholfri drikkene er et forfriskende alternativ til brus eller tyngre smoothies.