Hvordan gjenkjenne symptomer på dehydrering og hva du kan gjøre med det

November 10, 2022
blog-hero-dehydrering

Uansett om du befinner deg på arbeidsplassen, i bilen, på kontoret eller hjemme, tilbringer vi mer enn 30% av dagen med å arbeide. Telefonmøter, stramme tidsfrister og daglige oppgaver kan føre til at tiden raskt flyr forbi, og det er enkelt å glemme det som er avgjørende for vår egen helse.

Av H. Nilsen

Våre kropper består av 50-70% vann, og gjennom dagen mister vi væske på ulike måter. Dette kan skyldes omgivelsene, fysisk aktivitet eller til og med vanndamp fra vår egen pust. Derfor trenger kroppen kontinuerlig påfyll av vann.

Spesielt i sommermånedene er det viktig å huske å drikke nok vann. Avhengig av aktivitetsnivået ditt, trenger kroppen ulike mengder vann for å holde seg i balanse. Hvis vi ikke får i oss nok væske, risikerer vi dehydrering.

Dehydrering oppstår når kroppen mister mer væske, hovedsakelig vann, enn den får tilbake. Det er mange årsaker til dehydrering, men en av hovedårsakene er at vi ikke drikker nok.

Her er noen symptomer på dehydrering du bør være oppmerksom på:

Dårlig ånde: Når kroppen blir dehydrert, reduseres produksjonen av spytt, og dårlig ånde kan utvikle seg.

Manglende energi: Å drikke for lite vann i løpet av dagen er en sikker måte å føle seg slapp og uopplagt på. Husk at kaffe, te og alkohol har motsatt effekt og kan føre til dehydrering.

Tørst: Når du føler deg tørst, er det kroppens måte å si at den trenger væske. Men ikke vent til du er tørst, da er kroppen allerede dehydrert. Kontinuerlig tilførsel av vann hjelper til med å unngå tørste og kan også bidra til å unngå andre symptomer på dehydrering.

Hodepine: Hjernen er omgitt av små væskefylte lommer som beskytter den. Når disse lommene tømmes for væske på grunn av dehydrering, kan hjernen komme i kontakt med skallen, noe som kan føre til hodepine.

Redusert væskeutskillelse: Dette kan manifestere seg som manglende evne til å svette, ingen tårer når du gråter eller manglende urinering i løpet av dagen. Dette er kroppens måte å si at den er dehydrert.

Vær oppmerksom på kroppens behov

I en hektisk hverdag kan det være utfordrende å være oppmerksom på kroppens signaler om væskebehov. Derfor er det viktig å være bevisst på hva kroppen trenger.

Her er to enkle tester du kan utføre:

1. Følg med på urinfargen din

Mens en svært mørk urinfarge kan indikere dehydrering (eller andre medisinske årsaker), betyr det ikke nødvendigvis at helt klar urin er ideelt. Ta en titt på denne artikkelen fra Lommelegen,  som viser sammenhengen mellom urinfarge og helsetilstand. Den gir deg innsikt i hvilke farger som tyder på at væskebalansen er optimal.

2. Test hudens elastisitet

Grip tak i huden på håndbaken og løft den opp. Hvis huden tar lang tid på å gå tilbake til sin opprinnelige form, kan det være et tegn på at kroppen din trenger mer vann.

Ha vann tilgjengelig

For å opprettholde væskebalansen i løpet av en travel dag, er det nyttig å alltid ha vann tilgjengelig. På jobben kan det være smart å ha en vannflaske i nærheten, slik at du kan drikke vann før du føler deg tørst. Husk at jo mer du svetter i løpet av dagen, enten det skyldes varmt vær eller fysisk aktivitet, desto mer vann trenger kroppen for å erstatte væsketapet.

Culligan-Category-ShortFeatureModule-1365x840-vannautomat-1024x630

Behov for rent drikkevann på arbeidsplassen?

Alltid tilgang til kaldt og rent drikkevann som dine ansatte, kunder og gjester vil verdsette.

Nyt tilgjengeligheten av rent vann akkurat slik du vil ha det på arbeidsplassen. Fra kaldt eller varmt vann til sprudlende vann, det er løsninger for ethvert behov. Enten er vanndispenseren koblet direkte til vannforsyningen eller så kan du velge en løsning med kildevann fra en av våre kildevannskjølere.

Se vårt sortiment

Tilsvarende artikler