Helsedirektoratets nye kostholdsråd anbefaler befolkningen å holde seg unna ufiltrert kaffe. Tidligere overlege ved Rikshospitalets hjertemedisinske avdeling, Tor Ole Kjellevand, mener risikoen er overdrevet.
Av Océane Bidault
Kolesterolhypotesen
– I midten av forrige århundre oppstod hypotesen om at kolesterol var sykdomsframkallende. For cirka 10 år siden, da jeg arbeidet som overlege ved hjertemedisinsk avdeling på Rikshospitalet i Oslo, begynte jeg å tvile på teorien, fortelle Kjellevand. – Hvorfor fikk vi inn pasienter med hjerteinfarkt med lavt eller normalt kolesterolnivå? Hvorfor levde så mange med meget høyt kolesterolnivå til de ble 100 år gamle hvis kolesterol forårsaket hjertesykdom? Jeg begynte å lese. Etterhvert ble jeg overbevist om at vi hadde tatt fullstendig feil. Kolesterol er ikke farlig. Det finnes ikke «godt» og «dårlig» kolesterol, argumenterer han i en kronikk som også har blitt gjengitt på kostholds- og helsesiden, Caluna. Kjellevand er radiolog av utdannelse, men arbeidet 17 år innenfor kardiologi-feltet ved Rikshospitalet og Ullevål Universitetssykehus. Han er nå medisinsk sjef for UNILABS i Norge. Tor Ole Kjellevand skriver i sin kronikk «Det store bedraget om kolesterol», at kolesterolhypotesen forårsaker store problemer, fordi friske personer blir gjort til pasienter med en diagnose som kalles hyperkolesterolemi.
– Konsekvensen av sykeliggjøring av hundretusenvis av friske personer er vanskelig å undervurdere. Medikamentene har bivirkninger, mange av dem alvorlige. Det koster samfunnet store beløp både unødig å måle kolesterolnivået, og å forskrive medikamenter mot høyt kolesterol, såkalte statiner. Jeg har under samtaler med folk som bruker statiner, opplevd at dette konsekvent blir bagatellisert av legene, skriver Kjellevand.
Han tilføyer at et sunt kosthold er et som virker positivt på din helse, ikke på ditt kolesterolnivå.
Ensidig fokus i media
Presskannekaffe, kokekaffe, espresso og kaffe fra kapselmaskiner inneholder fettstoffer som gir økt LDL-kolesterol. LDL-kolesterol beskrives av Helsedirektoratet som «dårlig» kolesterolet.
Disse kaffetypene står derfor på nei-lista til Helsedirektoratet, skriver NRK i en artikkel på sine nettsider i desember i år.
Filterkaffe og frysetørret pulverkaffe står på ja-lista. Disse kaffetypene inneholder ikke kaffeoljene som øker kolesterolet.
– Nylig advarte Helsedirektoratet mot ufiltrert kaffe, fordi denne gir høyt kolesterol. «Kast kaffemaskinen din», var blant oppfordringene. Saken fikk stor og ukritisk plass i Dagsrevyen, og i en artikkel hos NRK, sier Tor Ole Kjellevand.
Usikkert om risiko for hjerteinfarkt
Om man ønsker å redusere fettstoffene som finnes naturlig i kaffe, kan man selv filtrere alle typer kaffe gjennom et vanlig filter i papir. For kaffe tilberedt uten bruk av papirfilter har en tydelig kolesteroløkende virkning.
– I hvilken grad dette betyr noe for risikoen for hjerteinfarkt er usikkert, da kaffe også inneholder stoffer som beskytter mot sykdomsprosessen. Likevel, om man har fått påvist et høyt kolesterolnivå i blodet, og man kjenner til at man har økt risiko for hjertesykdom så anbefales det at man unngår ufiltrert kaffe, argumenter Dag S. Thelle, seniorprofessor i epidemiologi, i en artikkel om kaffe og kolesterol, for Norsk Kaffeinformasjon i august 2015. Tidligere har større, internasjonale studier vist at kaffe har en klar, positiv helseeffekt, og også en forebyggende effekt mot sykdommer som hjerte-karsykdommer.
Få har arvelig høyt kolesterol
To millioner voksne nordmenn har høyere kolesterol enn anbefalt, ifølge tall fra Landsforeningen for hjerte- og lungesyke. Men Kjellevand understreker at personer med arvelig høyt kolesterol, såkalt familiær hyperkolesterolemi, rammer kun 1 av 200 nordmenn. Den skyldes en genfeil, og har ingenting med kosthold å gjøre. Denne tilstanden gir økt risiko for hjertesykdom, og skal alltid behandles.
For lite kolesterol er heller ikke bra
Det meste av kolesterolet dannes i leveren, i følge Kjellevand. Hva vi spiser eller ikke spiser, har derfor minimal innvirkning på mengden kolesterol i blodet.
– I stedet for å se på farene ved høyt kolesterol, bør vi se på farene ved kunstig lavt kolesterol. Med lavt kolesterol er det påvist økt risiko for infeksjoner, kreftsykdommer, hjerneslag, diabetes, demens med flere. Kolesterol er en av de viktigste byggesteinene i våre celler, sier Tor Ole Kjellevand i sin kronikk. Han sier bivirkningene av kolesteroldempende medisiner, statiner, er mange. Og han mener de faktisk kan gi økt risiko for hjerte-karsykdommer i seg selv.