Er det karbohydrater og kalorier i kaffe?

januar 6, 2020
banner-er-det-karbohydrater-og-kalorier-i-kaffe

Det enkle svaret er: Antall karbohydrater og kalorier i kaffe er helt avhengig av hvilken kaffetype du drikker.

Av Rita Tvede Bartolomei

Elsker du kaffe hver dag, men vil unngå for mange karbohydrater og kalorier? Da må du kanskje se på de daglige kaffevanene dine: Foretrekker du svart filterkaffe eller espresso uten noe i? Eller er du spesielt glad i kaffe latte med H-melk, sukker, sjokoladestrø og sjokolade-sirup?

Noen kaffetyper kan inneholde så mye som 44 gram karbohydrater og 219 kalorier – andre kan ha 0 gram kalorier og karbohydrater.

Kaffen er ikke problemet: Vær heller obs på det du har oppi

Ren kaffe – enten det er espresso eller svart filterkaffe – inneholder ekstremt få karbohydrater: Kun 0,09 gram i en stor kopp kaffe. I en innholdsdeklarasjon ville det derfor regnes som 0 gram karbohydrater. Kaffe har riktignok naturlige fettstoffer i seg fra kaffebønnen, men det er da snakk om minimalt: I snitt rundt 2 kalorier i en større kopp med svart filterbrygget kaffe: Det er rundt 0, 05 gram med fett.

For det er egentlig ikke kaffen i seg selv som er problemet: Det er hva du putter i kaffen. Noen kaffedrikker har store mengder sukker eller sirup, og kanskje også både kremfløte og H-melk. Da får du mye av begge deler: Både karbohydrater og kalorier. Men du kan fortsatt nyte kaffe hver dag – og i store mengder – om du bare passer på at kaffen du drikker ikke inneholder melk, fløte, sjokolade, sirup eller sukker.

– Kaffe i seg selv har vist seg å være både livsforlengende og ikke farlig for hjertet – faktisk kan ren kaffe også øke forbrenningen.

TIPS: Ønsker du å kutte ned på antall karbohydrater og kalorier, kan du erstatte fløte eller H-melk med skummet eller ekstra lett melk. Liker du søt kaffe, kan du bruke et søtningsmiddel uten sukker som det finnes mange typer av på markedet. Er du veldig glad i kaffe mocca eller kaffe latte, kan du prøve å kutte ned på størrelsen.

Kjapt forklart: Forskjellen mellom kalorier og karbohydrater

Hva som er forskjellen på karbohydrater og kalorier, kan være forvirrende – for begge deler vil kunne føre til vektøkning. Kalorier eller kilokalorier (kcal) beskriver en energienhet – mens karbohydrater er en kjemisk forbindelse av karbon, oksygen og hydrogen (ja, det er ren kjemi) som finnes i flere matvarer. Det er alltid kalorier i karbohydrater, faktisk 4 kalorier per gram med karbohydrater, men ikke nødvendigvis karbohydrater i kalorier. Rent fett inneholder ikke karbohydrater – men har enormt mange kalorier.

Det anbefalte, daglige inntaket av kalorier for menn er rundt 2700, og 2200 for kvinner. Anbefalt daglig inntak av karbohydrater for menn og kvinner er på mellom 225 til 325 gram.

Hva sier Vektklubb om kaffe og kalorier? Se deres oversikt over 33 typer kaffedrikker.

Vil du lære mer om karbohydrater? Les mer om temaet kosthold og karbohydrater her, hos Norsk Helseinformatikk (NHI).

Les mer om kaffe