De mest populære kaffebønnene

oktober 11, 2022
blog-hero-coffeetypes

Du har helt sikkert en favorittkaffe, men har du noen gang tenkt over hvilke kaffebønner den er laget av? Det finnes mange slags kaffeblandinger på markedet, men bare to hovedtyper kaffebønner: arabica og robusta.

Av Océane Bidault

Av disse to er det arabica som er smaksvinneren. Denne kaffebønnen regnes for å ha den beste kvaliteten og smaken, og i tillegg er den dyrest. Robusta er en mer bitter kaffevariant som er langt rimeligere.

Nesten all kaffe – 98 % – som importeres til Norge, kommer fra arabica-planten. Arabica-bønnen har den milde, aromatiske smaken som mange nordmenn foretrekker. Så sjansen er stor for at du drikker arabicakaffe, når du koser deg med en kopp «vanlig» kaffe.

Drikker du pulverkaffe eller en espresso, er den sannsynligvis blandet med bønner fra robusta.

På verdensbasis utgjør arabica 75-80 % av kaffeproduksjonen, og robusta står for mesteparten av det resterende. De to mindre brukte kaffesortene liberica og excelsa står for under 1 %.

Når det er sagt, så finnes det en lang rekke varianter og kvaliteter innen hver kaffefamilie. Hver undergruppe har en særegen smak og karakter, som varierer med klima, jordsmonn og vekstforhold. Alle disse faktorene påvirker smaken på kaffen du drikker.

Forskjellen på Coffea arabica og Coffea robusta

SMAK

Arabica har en myk, søtlig og aromatisk smaksprofil, mens robusta er fyldig og har en litt mer skarp og bitter karakter. Arabica regnes for å være den mest fornemme kaffen av de to.

KOFFEIN

Robusta inneholder nesten dobbelt så mye koffein som arabica. Det høye koffeininnholdet bidrar til bitterheten i robustabønnen.

SUKKER

Arabicabønner inneholder betydelig mer sukker, nesten dobbelt så mye som robusta.

BRUKSOMRÅDE

Robusta brukes vanligvis i pulverkaffe og tilsettes i små mengder i espressoblandinger for fylde og god crema (skumlag). Arabicabønner brukes til det meste annet.

PRIS

Innkjøpsprisen på robustabønner er billigere enn arabica.

DYRKINGSFORHOLD

Det er krevende å dyrke arabica fordi kaffeplanten vokser høyt oppe i fjellskråningene. Arabica-planten er ikke like hardfør som robusta, som kan dyrkes i lavere høyde og varmere klima. Det høye koffeininnholdet i robustaplanten beskytter den mot insekter (som kan dø av koffein).

DYRKINGSOMRÅDE

Brasil er verdens største produsent av arabicakaffe. Vietnam er størst på robusta.

KAFFEPLANTEN

Arabicaplanten kan bli opp mot 4,5 meter høyt, mens robustaplanten kan bli 6 meter høyt.

UTSEENDE

Arabicabønnen er oval, mens robustabønnen har en mer rund form.

Les mer om kaffe