7 tegn på at du drikker for lite vann om vinteren

juni 17, 2022
Dehydrering_vinter_banner

Det er lett å glemme å drikke nok vann på vinteren. Og symptomet på dehydrering når det er kaldt ute, er ikke alltid tørste.

Av Rita Tvede Bartolomei

 

vann om vinteren ​

Tørr inneluft, men også stor variasjon mellom kald uteluft og varm innetemperatur, gjør deg ekstra utsatt for dehydrering. Vinterdehydrering er ikke noe de fleste tenker mye over. Derfor har The European Hydration Institute (det europeiske instituttet for hydrering) publisert en artikkel om dette temaet. Et viktig tegn på at kroppen trenger vann, er naturlig nok tørste. Men problemet er at tørste-responsen vil være lavere på vinteren.

Derfor er det 7 andre tegn på dehydrering, som du bør være oppmerksom på vinterstid:

  • Du har mørk urin: Et klassisk tegn på dehydrering er at du tisser mye mørkere urin. Om kroppen er godt hydrert, vil du ikke bare tisse oftere, men urinen vil også være lysgul i fargen. Mørkgul, nesten oransjefarget urin vil ofte bety at du er dehydrert.
  • Du svetter mindre – og tisser sjeldnere: Om du svetter mindre enn vanlig under anstrengelser, kan det være et tegn på for lite vann innabords. Men også om du tisser mye mindre enn vanlig. Visste du at det er vanlig å tisse rundt 10 ganger om dagen? Tisser du mye mindre enn dette, kan du være dehydrert.
  • Du er sliten og slapp: Kroppen din trenger vann gjennom hele dagen – også når du sitter stille. Men enda mer om du er i bevegelse eller trener. Føler du deg ekstra slapp og trøtt, så kan det godt være at grunnen er dehydrering.
  • Du har tørr munn (og dårlig ånde): Et ganske sikkert og velkjent tegn på dehydrering. Føles munnen din tørr, kan det være et tegn på at spyttkjertlene dine ikke klarer å produsere nok spytt. Som resultat blir munnen din tørrere. Lav spyttproduksjon gir grobunn for bakterievekst, og kan derfor også gi dårlig ånde. Men det er viktig å være oppmerksom på at enkelte medisiner gir munntørrhet som en bivirkning.

vann om vinteren ​

vann om vinteren ​

  • Du har tørr hud: Huden din kan bli tørrere når den utsettes for skiftende temperaturer: Som kald uteluft, og deretter inn i en varm bolig. Men huden din blir også tørr når kroppen er dehydrert. Tørr hud kan gjerne klø og føles stram. Kanskje vil du i tillegg oppdage mørkere ringer under øynene og flere linjer i huden.
  • Du har hodepine: Kroppen din består av mye vann, og dette gjelder også hjernen din. Selv om det ikke er helt klart hvorfor du får hodepine av dehydrering, er hodepine et sikkert tegn. Migrene kan også trigges av for lite vann.
  • Du har søtsug: Faktisk vil du kunne få økt sug etter søte saker når du blir dehydrert. Helt enkelt forklart så forstyrrer dehydrering flyten i alle kroppens prosesser. Drikker du for lite vann, så påvirker det hvordan kroppen din bearbeider næringsstoffer på. Glykogen (lagret glukose) vil forbrennes dårligere om du er dehydrert, og det trigger søtsuget.

Det kan være enklere sagt enn gjort å passe på å drikke nok vann. Men noen gode tips er å alltid ha med deg en vannflaske, spis nok frukt og grønnsaker og ikke kle deg altfor varmt. Det kan også være smart å unngå for mye koffeinholdig drikke: I alle fall om du ikke kompenserer med å få i deg mer vann. Liker du ikke å drikke store mengder iskaldt vann på vinteren, kan du drikke mer varm drikke. Slik som urtete, fruktte eller andre varme drikker uten koffein. Ikke minst er det lurt å holde øye med hvor mye vann du faktisk får i deg i løpet av døgnets 24 timer.

Apper for Android og Iphone som holder øye med vanninntaket? Vil du sjekke hvor mye vann du drikker gjennom dagen, så anbefaler helse- og livsstilsmagasinet Healthline disse appene.

Les mer om vann