Derfor valgte DNB et vannrensesystem til flere tusen ansatte

June 16, 2023
blog-hero-pure-dnb

PURE WATER link-systemet forsyner blant annet over 5000 ansatte hos DNB i Bjørvika, med ubegrensede mengder filtrert vann. Food & Beverage Manager, Stephan Härdi, sier at virkelig godt vann på jobben, gir litt luksusfølelse i hverdagen. I tillegg er det mer miljøvennlig enn flaskevann.

Av Rita Tvede Bartolomei

– Godt vann i hverdagen betyr mye for meg, og det er tydelig at det betyr mye for mine kolleger i DNB også. Jeg synes omtrent alle går rundt med vannflasker her, sier Stephan Härdi og ler. Han arbeider ved DNBs hovedkontor på Barcode, i Bjørvika i Oslo.

Opprinnelig er Stephan fra Sveits, og har 40 års erfaring fra HoReCa-bransjen. I sin tid var han kjøkkensjef på Oslo Plaza i 13 år, før han begynte å arbeide for DNB i 2011. Nå på vinteren, drikker han mellom 1, 5 liter vann om dagen.

– Og kanskje opp mot 2,5 liter vann på sommeren. Når man får så gode vann-vaner på jobb, så tar man det lett med seg hjem, innskyter han.

Drikker mye vann (men lite brus)

DNB bruker PURElink fra PURE WATER på alle tre hovedkontorene i Norge: Bjørvika i Oslo (der Stephan jobber), Solheimsviken i Bergen og Beddingen i Trondheim. DNB disponerer totalt tre bygg i Bjørvika.

– Rundt 5000 DNB-ansatte arbeider i Bjørvika i løpet av et år. På grunn av mye hjemmekontor-ordninger etter pandemien, så er det trolig 3000 ansatte innom hver dag nå, anslår Härdi.

Det krever tilgang på mye godt vann; til både ansatte og gjester. PURElink-systemet ble lagt inn mens bygget ble til, for litt over 10 år siden.

Food & Beverage Manager, Stephan Härdi.

– Jeg vil påstå at det går enorme mengder vann her. Men brus har jeg faktisk ikke inntrykk av at så mange drikker ofte på jobb. Vi har omtrent 60 tappekraner i Bjørvika. Alle sosiale soner i byggene har en tappekran. Slik som i felleskjøkken, og blant annet der kaffemaskinene står, sier han. Siden Stephan kommer fra restaurantsektoren, har han alltid vært opptatt av kvaliteten på det som serveres – også vannet.

– Det var viktig for oss i DNB å ha et fristende, lett tilgjengelig drikkevann for de ansatte. Selv synes jeg jo at vannet vi har smaker bedre enn vanlig dispenser- eller flaskevann, forklarer han.

Mindre logistikk med kun tre kjølere

Tre sentrale kjølere står plassert i tre etasjer, inne på tekniske rom. Kjølerne både kjøler, filtrerer og tilfører kullsyre til vannet. Disse tre kjølerne har kapasitet til å forsyne alle tappetårnene med kaldt, filtrert vann (med og uten kullsyre). Vannet kommer fra den offentlige vannforsyningen i bygget.

– Det er praktisk for oss som er så store, av vi har et system som er enkelt å håndtere. Service skjer inne på de tekniske rommene, og ikke der vi henter vann, sier han.

I tillegg gir det DNB mye mindre logistikk, når CO2-flaskene som tilfører kullsyre, kun må byttes ut der kjølerne står.

– Dette er store flasker med CO2, som ikke må byttes ut ofte. Bare tenk på hvor mye logistikk det hadde blitt om vi skulle ha byttet ut små CO2-flasker på alle 60 stedene vi har tappetårn, påpeker han.

Mer miljøvennlig: Ingen frakt av flaskevann

Miljøvennlighet har også vært viktig for DNB i valget av leverandør, forteller Stephan Härdi. PURElink-systemet er med på å gi mindre bruk og kast av engangsartikler. Det krever heller ingen frakt av drikkevann.

– Vi har ingen papp- eller plastbeger på arbeidsplassen, for det er ikke på noen måter miljøvennlig, sier han.

Kildevannskjølere med utskiftbare, store dunker med vann, ble vurdert som en drikkevannsløsning – før DNB gikk for PURElink.

– Men allerede den gangen, for 10 til 12 år siden, så DNB at miljøfotavtrykket fra transporten ble for stort, sier han.

Gjenbrukbare flasker og glass

DNB har i stedet et stort utvalg av flasker og glass på hvert eneste kjøkken.

– Slik kan ansatte enkelt fylle opp med enten kullsyrevann eller vanlig vann. Disse kan vaskes i oppvaskmaskin, og kan brukes om og om igjen, sier han.

Estetikken vil han heller ikke kimse av, og tilføyer:

– Å få drikkevann fra en estetisk og pen kran, gir en opplevelse i seg selv. Det har en følelsesmessig verdi. Ja, bare det å ha tilgang til kullsyrevann på jobb, gir mer luksus i hverdagen. Det er kanskje bare vann, men det føles ikke helt sånn, sier Stephan og smiler.

Foretrekker vann med bobler

Han er kresen på vannet han drikker, og mener at PURElink-vann smaker veldig godt.

– Dessuten er det veldig kaldt og leskende, sier han.

Kullsyrevannet rekarboniseres (og kjøles ned) konstant gjennom PURElink. Det er fordi vannet sirkulerer gjennom slangene som transporterer det til og fra kjøleren. Også vannet uten kullsyre holder en jevn, kald temperatur.

– Sprudlevann er min favoritt, for jeg liker når det er mye bobler i vannet. Det som er så fint når vi har både kullsyrevann og vann uten kullsyre, er at du selv kan bestemme hvor mye kullsyre du vil ha: Litt vanlig vann, og litt kullsyrevann i samme glass, etter hva du foretrekker, sier han.

Culligan-Category-ShortFeatureModule-1365x840-horeca-pure-water5

PURE WATER LINK

A water purification system for drinking water for companies and hotels. A perfect choice where several units are needed in the same location.

LES MER OM LØSNINGEN

Les mer om vannrensesystemer