Skaper smakskontraster med lokale norske råvarer

mars 20, 2019
blog-hero-purezza04

Kontrast i Oslo er resultatet av kokk Mikael Svenssons drøm om å starte en gourmetrestaurant som tar i bruk skikkelig gode råvarer: Men fra små, lokale bondegårder. Purezza ble valgt for å sikre en enda mer miljøvennlig profil.

Av Rita Tvede Bartolomei, Foto av Lars Petter Pettersen.

Restauranten ble først etablert som et bistro-konsept på Vika, i frokostmatsalen til et lite hotell der, forteller Svensson. Men etter kun 14 måneders drift var restauranten så populær så den måtte flyttes ut av hotell-lokalene.

– Da valgte jeg å flytte hit til Maridalsveien, og åpnet Kontrast i april 2015. Satsingen hadde et sterkere fokus på fine dining, og så kom Michelin-stjernen 10 måneder senere. For min del var jeg også lei av å jobbe ved spisesteder som alltid gjorde kompromisser på bekostning av gode råvarer og smak – i jaget etter å stadig senke prisene. Jeg ønsket å jobbe med de fantastisk flotte råvarene som finnes i Norge. Navnet Kontrast springer ut av tanken om «smaks-kontraster». Det søker jeg i min matlagning, som ellers er ganske enkel og naturlig utført. Men jeg ville få til kontraster i rettene for å gjøre dem mer dynamiske og interessante: Varmt mot kaldt, sprøtt mot mykt, søtt mot syrlig, forteller eier og kjøkkensjef for Kontrast i Oslo, Mikael Svensson.

NB: Alle fotos: Lars Petter Pettersen - Kontrast - Private room

Svensson er opprinnelig fra Skåne i Sverige, og vokste opp i landlige omgivelser. Han fikk derfor tidlig sansen for verdien av naturlige landbruks-råvarer. Mikael Svensson startet sin karriere som kokk for 20 år siden, og jobbet blant annet på den velkjente, men nå nedlagte, Michelin-restauranten Le Canard i Oslo.

NB: Alle fotos: Lars Petter Pettersen - Chef Mikael

Kontrast fikk Michelin-stjerne i 2016

I 2016 fikk Kontrast den høythengende og ettertraktede Michelin-stjernen, og er også en av få restauranter i Norge som er inne på topplisten til OAD. OADs (Opinionated About Dining) restaurant-lister baserer seg på spørreundersøkelser fra over 6000 restaurantbesøkende over hele verden. Kontrast fikk også flotte anmeldelser i VG.

– Vi er meget stolte av alle våre utmerkelser: Michelin-stjernen vi fikk i 2016, og at vi er i toppen på de nordiske restaurant-guidene; slik som Nordic 66. Dessuten er vi en av få restauranter i Norge som er med på OADs Europa-liste. Kontrast er en moderne, nordisk restaurant. Det folk gjerne vill kalle fine dining. Likevel har vi har et veldig avslappet miljø. Poenget er at man skal slappe av og kose seg når man er her. Det skal man kunne gjøre, selv om maten er av ypperste kvalitet og servicen er høyst tilstedeværende. Det skal være avslappet for folk, forteller Mikael Svensson.

Kjøper direkte fra små bondegårder

– Når vi deretter bearbeider de flotte råvarene, setter vi vår signatur på dem, og skaper en spesiell og unik matopplevelse for gjestene våre, sier han.

– Hvilke retter har dere som spesialiteter?

– Vi jobber direkte med små bønder og lokale produsenter. Menyen skifter alt etter hva de har, og hvordan sesongen er. Nesten ingen retter er faste på menyen, men vi har to smaksmenyer: En liten og en stor der innholdet i rettene skifter kontinuerlig, sier Mikael Svensson.

NB: Alle fotos: Lars Petter Pettersen - Kontrast

Purezza gir bedre vann uten transport av flaskevann

NB: Alle fotos: Lars Petter Pettersen - Bonemarrow ice cream with granite of summer berries

Eieren av Kontrast i Oslo mener Purezza har styrket deres merkevare, ved å være i harmoni med alt restauranten satser på: Økologisk, kortreist og miljøvennlig.

– Bærekraftig drift er nøkkelordet her. Både med tanke på råvarene vi tilbyr, men også hvordan vi driver vår restaurant. Det har med transport, søppelhåndtering og gjenbruk å gjøre. Alle er veldig fornøyde med løsningen. Personalet synes det er enkelt og jobbe med, og gjestene synes det er godt. De slipper i tillegg å betale for dyrt flaskevann med og uten kullsyre, sier han.Etter at selgere hos Purezza demonstrerte restaurantvanns-løsningen for drivere og ansatte hos Kontrast, ble Svensson overbevist om at dette ville fungere bra.

– Det viste seg raskt å stemme. Systemet gir et mye bedre vann enn lignende løsninger vi har forsøkt tidligere. Purezza passet også fint inn her, fordi vi prøver å være så miljøbevisste som mulig. Vi tilbyr nesten kun økologiske produkter, sier han.

Er du interessert i å servere Purezza på ditt serveringssted?

Du kan nå finne Purezza på serveringssteder over hele Nord-Amerika, Europa og Australia. Purezza gir restauranter en bærekraftig vannløsning med positiv innvirkning på bunnlinjen.

Kontakt oss for å snakke med en Purezza-ekspert i dag for å finne det riktige produktet og tjenesten skreddersydd ditt serveringssteds behov.

LES MER

Les mer om Purezza Premium Water